Brännskada och Egen Sårvård
Olika grader av brännskador behandlas olika:
Det finns olika typer av brännskador och de delas in efter:
- djup
- storlek – om du är vuxen kan du använda handflatan för att avgöra hur stor brännskadan är. Din handflata, inklusive fingrar, utgör ungefär en procent av kroppen.
- var skadan sitter.
Första gradens brännskador kan nästan alltid behandlas hemma. De läker inom några dagar till en vecka.id en ytlig brännskada kan huden bli öm, röd och lite svullen och ibland kan det bli en blåsa. Man kan bränna sig på till exempel en het bakplåt, på grillen eller på en skvätt kokhett kaffe.
Man kan prova egenvård
- Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt dig, men spola inte längre än 15 minuter. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten. På så vis kan du både lindra smärtan och begränsa skadan.
- Om brännskadan sitter på ett finger där man bär ringar ska man ta av ringarna så fort som möjligt efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.
- Kylbalsam eller Aloevera gel kan lindra svedan och vara skönt att smörja på en lindrig brännskada där huden är röd, men använd inte på spruckna blåsor eller öppna sår.Lägg en blöt handduk eller en kylklamp inlindad i en handduk på skadan om det fortsätter att göra ont.
- Stick inte hål på brännblåsor eftersom blåsan skyddar huden som nybildas under.
- Salva eller kräm med kortison kan lindra klåda. Det ska dock inte användas på öppna sår, inklusive spruckna blåsor, eftersom det svider. Om det är ett barn under två år som har bränt sig ska du alltid få läkares rekommendation innan du använder kortison.
- Antihistaminer är läkemedel mot allergi som kan lindra klåda. Finns receptfria tabletter.
- Receptfria värktabletter som innehåller paracetamol kan lindra om du har ont.
- Xylocain-salva är lokalbedövande och kan lindra klåda och sveda.
- salvan inte ska användas på barn som är under ett och ett halvt år.
- Stick inte hål på brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att nybildas under.
- Skydda blåsor och sår med en förbandsmaterial som inte fastnar i såret. Det finns särskilda kompresser att köpa på apotek.
Det är viktigt att hålla såret rent hela tiden. Om du ska byta förband beror på vilken typ av brännskada du har fått. Tex: Hydrokolliodförband: DuoDERM och Polyuretanskumförband: Mepilex och Salvkompress : Jelonet, Lomatuelle.
Läkning av sår sker ungefär på samma sätt oavsett hur såret har uppkommit. Man kan dela in sårläkningsprocessen i tre faser:
Först blir skadan röd, svullen och ömmande. Blodkärlen vidgar sig och vita blodkroppar, kroppens försvarsceller, samlas i området. Den här fasen pågår i två till fyra dagar.
Därefter repareras den skadade vävnaden. Hudens celler delar sig och de nya cellerna växer över skadan. Nya blodkärl växer in i den nybildade vävnaden. Det tar allt från några dagar till flera veckor beroende på hur stort såret är.
Till sist förstärks den nybildade vävnaden. De blodkärl som inte längre behövs försvinner, vilket gör att ärret bleknar. Den här fasen tar flera månader upp till ett par år. Huden hos äldre människor har svårare att läka än hos yngre. Vissa sjukdomar, till exempel diabetes, gör att sårläkningen försämras. Rökning gör bland annat att blodet får svårare att transportera syre och näring till cellerna i den skadade vävnaden och då läker huden långsammare.
Egenvård av vätskande sår
Det är vanligt att såren vid en andra gradens brännskada vätskar kraftigt i flera dagar.
- Tvätta med mild tvål och vatten. Om du har svårt att få bort det gamla förbandet, blöt det med mycket vatten så att det lossnar från huden.
- Använd gärna en kompress anpassad för vätskande sår som fuktar såret och inte fastnar så lätt.
- När såret läker lindras också smärtorna. Det är viktigt att hålla sår rena hela tiden. Om det bildas var eller såret blir rödare och börjar lukta illa kan det vara tecken på en infektion
När ska du söka vård
- Feber eller påverkat allmäntillstånd
- Brännskada med vit, grå eller svart hud
- Brännskada på spädbarn
- Brännskada i ansikte, luftvägar eller på hals
- Brännskada vid led eller på könsorgan
- Brännskada större än handflatan
- Skada efter kontakt med elektricitet eller frätande ämnen
- Inandning av heta gaser, ånga och brandrök kan orsaka slemhinneskador i både övre och nedre luftvägarna.
- Brännskada i ansiktet, sot i mun/näsa, heshet, stridor, svedda ögonbryn eller näshår ska leda till att inhalationsskada på övre luftvägarna .
- Skada efter kontakt med elektricitet eller frätande ämnen
- Lokala infektionstecken,såret luktar illa, såret varar eller
- Diabetes eller nedsatt immunförsvarden friska huden runt skadan blir varm och röd
- Brännskada som inte läkt inom 2 veckor
- om du är osäker på ditt stelkrampsskydd